BAHAN-BAHAN
2 ekor ikan pekasam
1 ikat pucuk paku
4 ulas bawang merah (diricik halus)
1 batang serai (di ketuk)
10biji cili burung (tambah kalau suka pedas)
1 cawan santan pekat
Asam gelugur (kalau kuah dah masam tak payah letak dah)
1 mug air
Garam secukup rasa.
CARA-CARA
1.Masak cili merah, cili burung, bawang merah, serai bersama air danseparuh dari santan. Kacau sehingga menggelegak.
2.Masukkan ikan pekasam bila dah masak angkat ikan dan ketepikan kalau tak suka ikan hancur.
3.Perasakan kuah dengan garam dan aji kalau suka. Kalau suka
masam boleh masukkan asam gelugur sekeping.
4.Tuang lebihan santan dan masukkan pucuk paku.
SELAMAT MENCUBA :)
Jika berminat boleh pm Facebook Pekasam Daging A&R
Self Collect & Cash On Delivery : sekitar Alor Setar, Jitra, Kedah
Courier : SELURUH MALAYSIA
SMS/Call : 019 4093080 (ema)
Self Collect & Cash On Delivery : sekitar Alor Setar, Jitra, Kedah
Courier : SELURUH MALAYSIA
SMS/Call : 019 4093080 (ema)
No comments:
Post a Comment